Tarta cu mere si putin roz

N-aveam de gand sa mai coc ceva saptamana aceasta. M-a dat atat de tare peste cap articolul despre zahar, de pe easypeasy, incat m-am hotarat sa tai si eu raul de la radacina. De hotarat, e usor, asta-i drept. Mai greu e cu practica. Vreo 4 zile dupa ce am citit articolul, mi-am tot spus: “de azi, gata, fara zahar!”, ca sa sfarsesc mai apoi, spunandu-le noapte buna, celor mai dulci praline, macarons sau batoane cu ciocolata. Sunt pe drumul cel bun, este? :(

Ca tot imi e greu sa fac asta dintr-o data (desi eu daca nu dau intr-o extrema, nu ajung nicaieri), am zis sa renunt, treptat, la cate-un dulce pe zi. Am reusit sa mananc mai multe legume ca de obicei si sa mai uit de glicemia mea. 😀 Dar drumu-i lung, oameni buni. Atat de lung, incat nici pan’ la jumatate nu reusesc sa-l vad.

Culmea, m-am trezit de dimineata atat de sigura pe mine si stapana pe situatie, incat am reusit pana dupa ora pranzului, sa nu pun gura pe niciun dulce. Daaaaaar (mereu e cate-un dar, doi) nu puteam sa stau cu mainile-n san si sa nu coc nimic in ziua de duminica, mai ales cand si tatal omului a fost prezent. Rapid am pregatit un aluat de tarta (stiti voi care 😛 ), l-am bagat la congelator (lipsa de timp) si m-am apucat de pregatitul merelor. Sa va spun, nu ma prea dau in vant dupa mere, dar azi a venit tata de la piata, cu o plasa plina de mere de la “batranul acela”, care are cele mai bune fructe si legume din targ. Niste mere dulci, zemoase si cu o coaja rosiatica, de mmmmmm, e imposibil sa nu-ti placa. Le-am curatat rapid, am mai ciugulit din coaja, dupa care am taiat merele cuburi. Cand am vazut ca eu tai un mar si mananc jumatate din el (caci nu-i asa, mai bun ii miezul!), am zis ca-i cazul sa le tai si sa le si pun intr-o cratita, caci s-ar putea sa nu mai ramana nimic astfel.

DSC_0006

Ei, ca sa n-o dau de tot in bara, cu inca o ditamai portia de dulce, am amestecat merele doar cu un plic de zahar vanilat, putina vanilie, o jumatate de lingurita de scortisoara si doua linguri generoase de sirop de artar. Le-am calit bine, pana cand s-a mai evaporat din zeama, dupa care le-am amestecat cu-n praf de faina.

DSC_0035 DSC_0036

Pfui, dar cum a iesit! Imi era dor sa miroasa bucataria a mere calite, a scortisoara si-a vanilie, daca toata iarna n-am avut timp sa fac o asa minunatie. Merele le-am pus peste aluatul deja intins in tava si intepat cu furculita, dupa care am mai pus deasupra si cateva fasii ramase. Cuptorul astepta tarta mea cu drag, caci altfel nu-mi explic cum de in 30 de minute, la 180 de grade Celsius, tarta mea era rumenita uniform si gata de mancat. 😀

DSC_0026

Gata, o saptamana fara dulce, sa fie! Dar de maine, caci mai am cateva felii din tarta de azi…

Au trecut pe aici:↓

Ioana Adina Monica Diana Bia Ioana Matei Vica Andra :) Mihaela Kadia O Oană ella Mărgeluţa Monica Raluca Raluca Marie Wolfski Raluca