Tie Guan Yin si-un mare vis

tieguanyin 041

Timpul trece mult prea repede, iar eu nu mai apuc sa va povestesc despre ceaiuri. Desi am renuntat aproape complet la ceaiurile la plic, observ ca am ajuns sa povestesc mai mult despre ele, decat despre ceaiurile chinezesti. Rusine mie, caci mi-e drag sa vorbesc despre ritualul diminetilor mele si despre cat de bine-mi face aceasta licoare numita ceai.

Toate la timpul lor, imi spun mereu. Daca in anumite zile nu am timp nici sa respir, din cauza temelor si lucrurilor pe care le am de studiat, astazi n-am mai gasit nicio scuza suficient de buna incat sa nu-mi dedic o ora ceaiului. S-a-ntamplat sa-mi incep dimineata cu Tie Guan Yin, un oolong mult iubit de mine, caci, daca-mi amintesc bine, acesta a fost primul oolong incercat in viata. Apoi au aparut celelalte feluri de oolong, altele mai prajite, unele mai inflorate, dar parca asa ne-a fost dat, sa nu uitam de prima dragoste, de primul ceai bun, de o mancare aromata…

Tie Guan Yin a fost alegerea perfecta si pentru aceasta dupa-amiaza cenusie de noiembrie. Cumva a reusit sa-mi imbunatateasca starea de spirit si sa nu mai simt frigul si vantul de afara, de la o singura privire aruncata de dupa fereastra. L-am asociat si cu painea care se cocea in cuptor, o paine zdravana, cu cartofi si diverse seminte. M-am gandit ca aroma florala si calmul ceaiului ar fi alegerea perfecta, in combinatie cu aroma painii din cuptor. Intr-un final am ajuns sa ma bucur de ceai aparte, caci painea s-a lasat asteptata, dar cred ca asa a fost mai bine.

tieguanyin 023

Fiind la a patra infuzie din aceleasi frunze, ceaiul mi-a daruit arome incredibile. M-am bucurat, mai intai, de spectacolul frunzelor din Piao I, cum s-au desfacut complet si i-au dat apei cele mai florale note. Am surprins si cateva note de dulceata, note pe care nu le-am intalnit la celelalte infuzii. Un ceai moale, cremos, c-un aftertaste lung si dulce, Tie Guan Yin si-a recuperat locul in inima mea. Acest lucru se datoreaza si senzatiei catifelate si placerii vizuale a licorii, de-un verde deschis, care mi-a incantat privirile (dar nu si lentilele obiectivului).

tieguanyin 046

Ceaiul pe care il am eu este din recolta de primavara din 2012, din satul Xi Ping, regiunea Anxi, provincia Fujian. L-am preparat in cana Piao-ului, deoarece am vrut sa las frunzele libere in a 4 a infuzie si sa le vad in toata splendoarea lor. Uneori, parca, nici nu-mi vine a crede ca in acele mici bobite, stranse sub forma unui pumn, se afla frunzele intregi. Si cata atentie s-a pus in rularea lor!

tieguanyin 063

Ceaiul imi aminteste constant de unul dintre cele mai mari visuri ale mele, si anume, acela de a trai pentru cateva saptamani in China. Imi doresc enorm sa ajung pe taram asiatic, sa simt toate aromele bucatariei lor si sa vad si sa invat mai multe lucruri despre ceai. Stiu ca o sa mai dureze mult timp pana cand am sa-l vad implinit, dar cine stie, poate pana atunci am sa deprind mai multe cuvinte in limba chineza si au sa se imbine frumos cu vizita in China.

Au trecut pe aici:↓

Vica Mihaela She wolf Ioana Raluca Andra :) O.