Taalbuddy sau partener de conversatie

Belgia ofera posibilitatea persoanelor care studiaza olandeza sa o practice cat mai des. Cursistului i se pun la dispozitie materiale de studiu, filme, carti, biblioteci pline doar pentru a invata olandeza si multe altele. Pot practica voluntariatul special pentru a-si exersa cunostintele de limba. I se ofera ocazia de a participa la multe activitati extra-scolare, cum ar fi workshop-uri de crosetat, piese de teatru, ore de dans si multe alte activitati in care cursistul isi poate exersa cunostintele abia dobandite. Majoritatea acestor activitati sunt gratuite sau costa foarte putin.

Bineinteles ca si eu stiam de toate aceste activitati, dar n-am ajuns sa particip la niciuna dintre ele caci n-am gasit ceva care sa mi se potriveasca sau sa am pe cineva care sa ma insoteasca. Ca de fiecare data, regret ca n-am lasat rusinea acasa, caci astfel mi-ar fi fost mai usor la primele module sa inteleg limba, decat sa stau sa ma plang din cauza ei.

De curand am primit o scrisoare in posta, in legatura cu Taalbuddy. Cunoasteam aceasta modalitate de a exersa limba, dar cum am spus mai sus, n-am participat din teama aceea prosteasca de a nu ma duce singura.

Cum suna Taalbuddy… “Vrei sa cunosti oameni noi? Vrei sa iti exersezi olandeza intr-o maniera placuta? Atunci Taalbuddy este pentru tine.” Oh, nici nu stiti cat de fericita am fost cand am primit scrisoarea, caci stiti vorba aceea, vine Mohamed la munte. ๐Ÿ˜€

In prima zi ne-am intalnit cu totii la Atlas, asociatia care organizeaza aceste activitati. Nu eram decat 7 persoane care s-au inscris la Taalbuddy, dar au venit 9 sau 10 voluntari studenti. Am jucat diverse jocuri, pentru a ne cunoaste mai bine, dupa care, dupa ce ni s-a explicat rolul intalnirilor si ce ar trebui sa facem, am realizat un top 3 al persoanelor de care ne-a placut cel mai mult si cu care am dori sa ne intalnim incepand cu saptamana viitoare. Mie mi-a fost usor sa aleg, caci dintre toti stundentii prezenti, o singura persoana a vorbit olandeza fara dialect si cat mai clar posibil. De la ceilalti mi-a fost uneori greu sa inteleg ce vor sa spuna si m-am trezit ca ii intreb de 4, 5 ori sa repete ce au spus.

Culmea, s-a nimerit ca aceeasi persoana pe care am ales-o sa ma si aleaga, astfel ca n-a fost greu pentru asociatie sa decida cui sa ma “incredinteze”. ๐Ÿ˜€

In urmatoarea saptamana m-am intalnit din nou cu aceasta persoana, ne-am plimbat putin prin oras, apoi am servit un ceai in centrul orasului, si totodata, conversand in olandeza. Cu ocazia aceasta am descoperit o persoana energica, pozitiva si foarte inteligenta. Mi-a facut mare placere sa conversez cu ea si mai ales sa invat o gramada de lucruri noi dupa o singura intalnire. Fie ca a fost vorba de cuvinte noi in olandeza, fie de locuri sau evenimente din oras, mi-a placut la nebunie sa stau la povesti.

Tind sa cred ca aceasta este cea mai buna modalitate de a exersa limba. Sa gasesti un student belgian cu care sa poti conversa cateva ore pe saptamana. Eu am ramas surprinsa de mine ca am reusit sa folosesc atatea cuvinte noi invatate la scoala, dar pe care n-am crezut ca o sa folosesc intr-un anumit context si totusi, atat de curand. Eu una abia astept urmatoarele intalniri pentru a conversa si pentru a petrece timpul cu aceasta persoana, alaturi de care am descoperit ca avem cateva pasiuni comune.

Recomand tuturor celor care invata olandeza sa se inscrie la Taalbuddy din timp, deoarece ajuta foarte mult. Chiar si dupa prima intalnire, am reusit sa invat cuvinte noi si sa realizez ca frica de a vorbi exista doar in mintea mea, caci fata de o persoana ma descurc foarte bine. :-)

Au trecut pe aici:↓

Vica Mihaela Andra :) LILIANA Diana Raluca