Oameni care au reusit

In ultima saptamana s-au schimbat atat de multe lucruri, incat mi-ar lua un an sa le povestesc cuiva pe indelete. De asta nu mi-a placut niciodata sa imi fac planuri, caci in toata viata mea acestea s-au schimbat in ultima clipa, majoritatea la 180 de grade. Mi-e teama sa ma gandesc, uneori, la viitor. Nu stiu ce imi rezerva, ce lucruri imi va mai scoate in cale sau prin ce tari ma vor mai duce picioarele. Nu stiu nimic acum. La scoala a inceput sa fie tot mai greu, iar expresia “Nederlands is gemakkelijk!”, crezuta litera cu litera si auzita in urma cu un an, la primul nivel de limba, nu-si mai are rostul. A fost o minciuna gogonata, bineinteles, ca sa fim motivati sa continuam sa invatam aceasta limba incalcita. Sunt convinsa ca multe persoane au ajuns unde sunt si eu acum si poate au avut aceleasi ganduri ca si mine, dar au inghitit in sec si-au continuat sa invete. Lucru pe care am sa-l fac si eu, bineinteles.

Incerc zilnic sa fac pasi cat mai multi spre a stapani olandeza si pentru a intelege mai tot de prin ziare/carti. Sunt tare mandra de mine cand reusesc sa inteleg in mare parte articolele din ziare si zicalele de pe strada.

Dar nu mereu e totul perfect. Zilnic aud cum colegii de clasa, de la acelasi nivel, sunt mult mai sus decat mine si nu inteleg unde am pierdut eu. Apoi aflu ca majoritatea au parteneri belgieni, prieteni multi sau sunt de mult timp in Belgia. Dar nu conteaza asta, ci faptul ca mai mereu cad cate putin, in jos, si-mi piere cheful de invatat. Abia dupa un somn lung sau dupa ce ma descarc in fata omului, reuseste sa-mi treaca.

Mi se pare tot mai greu, tot mai imposibil, sa-mi vad visul devenit realitate, vis pe care il stiti cu totii. Da, imi doresc sa-i fac pe ai mei mandri, ca am reusit sa ma integrez aici si sa fiu capabila sa termin facultatea mult dorita. Dar e tot mai greu, tot mai greu… si nu stiu uneori, ce sa mai fac, cum sa fiu mereu cu capul sus.

Si totusi, sunt oameni care au reusit. Au depasit limba olandeza, iar acum au job-uri bune si vietile asezate. Sunt multi, multi romani si oameni din toata lumea.

Stiati ca, in fiecare an, in Antwerpen, sunt peste 90.000 de oameni care invata olandeza? Oameni din tari exotice, de pe alt continent, vin si-si incearca norocul aici. Si reusesc, pentru ca toti avem sanse egale sa urcam cat mai sus. Datorita lor a ajuns ca limba olandeza sa se apropie de topul celor mai vorbite limbi din lume. Unora le ia 1 an sa o invete, altora 2, altora mai multi. Eu nu stiu inca in care ma incadrez, caci acusi se implineste un an si simt cum mai am foarte multe lucruri de invatat. Totusi, nu stiu daca cineva stie aceasta limba la perfectie (cu exceptia belgienilor/olandezilor), avand in vedere ca olandeza este o limba vie, fapt pentru care, de la an la an, dictionarului i se mai adauga peste 1000 de cuvinte noi. Anual.

Revenind la ideea principala, unii oameni au reusit. Si le e bine. Mi se pare o mare realizare sa o poti lua de la zero si sa reusesti sa te integrezi total, pentru ca mai apoi sa incepi sa te dezvolti si sa ajungi sa-ti implinesti visele avute-n tara natala, dar care nu ti-a permis sa le vezi in realitate.

Au trecut pe aici:↓

Luminita Nice ella Raluca Margot Mihaela Bia Ioana Andra :) Vica Diana Adina