Doar doua au mai ramas…

9ca7278bdd3f3545f16c5f42ef012d7fDoua? Din 5? Din 10? Cum? Doar 2?

Doar 2. Doua nivele de olandeza, apoi examenul final ar demonstra ca pot merge la facultate, din toamna, si ca nu mai am nicio alta problema cu limba. Doua nivele.

Nu stiu cum aveti voi impresia ca-mi este viata, dar de cand invat olandeza, mie mi se pare foarte…goala. Cand ma gandesc la ce nivel am ajuns si la faptul ca mai trebuie sa stau inca un an acasa pentru a invata incalcita limba, ma apuca durerile de cap. Niciodata nu m-am comparat cu alte persoane in privinta rezultatelor avute sau alte realizari. Nu. Stiu ca fiecare om este unic, invata in ritmul lui si are un destin diferit de al nostru. Cu totii avem greutati in viata, mai mari sau mai mici, aparand mai devreme sau mai tarziu. Dar nu pot sa renunt complet la sentimentul acesta, care vrea sa arate doar partea timpului trecut si nu si a realizarilor avute pana acum. Inca mai am impresia ca am pierdut un an, stand acasa si invatand doar olandeza, stiind ca alte persoane, de aceeasi varsta cu mine, au terminat primul an de facultate si il incep pe al doilea. Dar nu ma refer la cunoscutii din Romania, ci la cei care au reusit, dupa ce au terminat liceul, sa intre la o facultate de prestigiu din Europa. Cum? De ce? Deoarece au stiut exact ce vor de la viata. Nu stiu de cand, cum, dar au stiut. Si au muncit pentru asta din timpul liceului sau, cum imi place mie sa cred, din primul an de gradinita.

Ii admir enorm pe cei care au ajuns atat de rapid, atat de sus. Si ma-ncearca uneori regretul ca n-am invatat si alte limbi straine in timpul scolii. Engleza, oh, nu e nimic. Toata lumea stie engleza, astfel ca n-ai cum sa iesi cu ea in evidenta. Germana, oh, da. Mi-a placut, mult, dar n-a fost o relatie pe termen lung. Spaniola, da, din telenovelele vazute pana-n clasa a 5 a. :-) Dar n-a fost suficient. Chineza? Prea putin ca sa pot tine o conversatie si lipsa persoanelor cu care as fi putut sa o exersez. Dar mi-ar fi placut sa invat franceza. Ei, n-a fost sa fie in programa scolara, altadata.

Si-acum? Am luat-o de la zero. Un lucru bun trebuie sa iasa si din asta. Poate asa a fost scris, ca mama sa se stabileasca aici, in Antwerpen, si nu in alta parte, unde se vorbeste alta limba decat olandeza. Dar nu-i un an pierdut. Nu. Pentru ca o limba o inveti pentru toata viata, nu e ca si cum ai face un curs pentru un job care, poate peste 5 ani n-are sa mai existe. Asa ca nimic nu-i pierdut, incerc sa-mi repet zi de zi. Nimic. Orice efort depunem pentru a invata lucruri noi, ne va fi rasplatit, mai tarziu. Da, simt acum ca-s singura si ca n-am prea multi prieteni, iar din omul cu 3,4 prieteni pe langa mine, am ajuns la 1, 2. Si ambii la distanta.  Dar o sa fie bine mai tarziu, sunt sigura. Chiar daca pare un drum lung si greu pana acolo.

In final, atat va spun: invatati orice limba puteti. Nu lasati timpul sa treaca, nu va ganditi ca aveti timp mai incolo. Nu. Invatati acum, putin, mult, nu conteaza. Caci mai devreme sau mai tarziu, are sa va ajute. Mult. Enorm. O sa fie ultima cheie de care mai aveti nevoie pentru a deschide usa spre visele voastre. Ultima si cea mai importanta. Chiar si eu ma ghidez inca dupa ce-am scris mai demult pe blog. Sau recitesc citatele care ma motiveaza. Si continui sa invat, mai departe. Caci doar doua nivele au mai ramas, pana sa ma apuc sa invat inca o limba straina. :-)

If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his own language, that goes to his heart.
‒Nelson Mandela

Learn everything you can, anytime you can, from anyone you can; there will always come a time when you will be grateful you did.
‒Sarah Caldwell

To have another language is to possess a second soul.
‒Charlemagne

Sursa foto.

Au trecut pe aici:↓

Andra :) Raluca Mihaela Ioana Luminita Kadia Maria Teea Nice Iuliana Bia O. Aa. Vica roșu vertical