Dulciuri simple si lectii bine invatate

V-am tot promis retete de dulciuri si n-am reusit sa postez nici macar una in ultimul timp. Am sa va spun acum ce s-a mai preparat prin casa si unde am gasit reteta.

tarta

Zilele trecute am facut niste mini-tarte, dat fiind faptul ca intr-o zi m-am intors acasa cu 6 forme pentru acestea   Sambata m-a apucat harnicia si-am pornit in aventura.

Am cautat tot felul de retete, cumva sa fie cat mai simple, caci n-aveam de gand sa-mi petrez toata ziua stand dupa un aluat care se odihneste la frigider. Acum ca m-am pornit sa va scriu, nu mai gasesc reteta cu pricina, o reteta extrem de simpla si utila. In alta ordine de idei, orice tip de aluat pentru tarta este bun, cu conditia sa il lasati la frigider minim o jumatate de ora, pentru a putea fi mai usor de intins mai tarziu.

Dupa pregatirea aluatului, am facut o crema de vanilie de casa, cu lapte, zahar, un galbenus si amidon. Mi-a placut rezultatul final, doar ca mi s-a parut ca si o nota “fainoasa” zace in crema mea. Asta a fost, data viitoare pun mai putin amidon decat spunea reteta.

Nu stiu ce mi-a luat mai mult timp, sa pregatesc aluatul si sa astept dupa el cat sta la frigider sau sa umplu formele cu acesta.   Anyway, dupa umplerea si coacerea acestora, am lasat formele sa se raceasca, dupa care le-am scos pe un platou. Crema si-a marcat locul in fiecare mini tarta, iar fructele de deasupra s-au asezat cum au stiut ele mai bine.

O sa repet aceasta reteta, dar probabil ca nu prea curand…poate cand va fi o ocazie mai speciala .

t1

Mai tineti minte fursecurile cu lavanda/stafide? De atunci am mai schimbat reteta, facand fel si fel de combinatii. Fursecurile mele preferate raman cele de mai sus. Pana acum.

Din reteta de baza, am mai scazut din cantitatea de faina si am adaugat in loc cacao, nuci maruntite si scortisoara pudra. Cum compozitia continea si esenta de rom, aceasta semana perfect la gust cu salamul de biscuiti.

Mi-au iesit atunci 3 tavi de cookies, dintre care una am dus-o la scoala, iar restul n-au reusit sa stea mai mult de-o zi pe masa. Musai de repetat cat mai curand!

t2

Cea din urma reteta despre care vreau sa va spun doua cuvinte este cea cu biscuitii in forma de inimioare. Am gasit reteta in cartea primita de la Diana, o reteta simpla si usor de preparat, asta daca respectati intocmai reteta si nu o luati pe alte carari ca mine, caci rezultatul nu va fi prea frumos.

Nu o sa va prezint reteta acum, ci doar atunci cand am sa o refac si am sa respect intocmai regulile din carticica. Eu am facut o prima mare greseala, aceea de a folosi zahar tos in loc de zahar pudra. Nu aveam zahar pudra in casa si nici cu ce sa-l maruntesc. Mare greseala, mai bine nu faceam nimic. Coca a devenit greu se manevrat si dificil de intins. Sa nu mai zic de final, dar ajungem si acolo.

Cum prin casa nu mai aveam hartie de copt (numai tata a folosit-o in ultimul timp, la cata paine ne face   ), am zis sa folosesc metoda clasica: am uns tava cu unt si-am tapetat-o cu faina. A doua mare greseala!

Dupa ce m-am chinuit sa intind coca dificila si-au iesit niste forme mai frumoase ca rezultatul, le-am dat la cuptor. La 5 minute de stat la caldura, mi s-a parut ca aud un sfarait timid, apoi din ce in ce mai puternic. Cand sa-mi aplec privirea spre cuptor, inimioarele mele innotau in tava, de n-am mai reusit sa disting forma noilor biscuiti. I-am lasat pana s-a implinit timpul de coacere si-am lasat tava la racorit. Nu credeam ca o sa mai iasa ceva din ea, dar pana la urma, neidentificabilele forme s-au intarit si-au avut putina savoare, pe care numai biscuitii facuti in casa o pot avea.

La final, am zis ca va spun inca un motiv pentru folosirea zaharului pudra. Dupa ce s-au intarit biscuitii, puteai vedea si simti cu usurinta zaharul tare din acestia.

Morala? Apucati-va de dulciuri doar daca sunteti “in the mood” si respectati intocmai retetele. Nu mereu, dar nu exagerati

Dupa tot ce v-am scris, pana si eu ma vad ca un “total fail”, desi de obicei imi ies dulciurile mai ceva ca descrierile din retete. Pana una alta, poate invatati ceva din asta. 😀

Au trecut pe aici:↓

roberts