Muzee si sentimente noi

muzeuLa fel cum organismul stie sa “ceara” anumite alimente atunci cand are nevoie pentru functionarea corecta a acestuia, asa si mintea si sufletul isi cer doza de cultura la un moment dat.

Am zile in care as sta doar cu nasul in carti si n-as mai face nimic altceva. Zile in care nu ma mai despart de milioanele de bloguri, zile in care nu ma mai satur sa cunosc, sa aflu, sa simt.   Sunt zile in care imi doresc doar sa incerc noi sortimente de ceai si sa ma documentez indelung despre acestea. Alte zile in care imi doresc doar sa ma plimb, sa uit de probleme si alte ganduri.

Asa m-am trezit eu in urma cu cateva zile. Cu o pofta nebuna de umblat prin muzee si de luat orasul la pas, cum n-am facut-o niciodata. M-am documentat inainte despre ce as putea face in aceste cateva zile libere de care am avut parte, iar site-ul Visit Antwerpen mi-a sarit imediat in ajutor. Astfel mi-am notat toate muzeele din oras, cu orarul si pretul intrarilor, dand peste o surpriza placuta sub cateva din aceste date: in ultima miercuri a fiecarei luni anumite muzee au intrarea gratuita! Si ce bine s-a nimerit ca tocmai miercuri sa-mi amintesc de acest lucru, sa-mi iau prietenul de mana si sa pornim la drum. ♥

 Am avut in plan sa vizitam 5 muzee, dar am ajuns sa vizitam doar doua, din mai multe motive: unul era in reparatii, aceasta informatie primind-o de la portarul muzeului, care a fost amabil si ne-a spus si cand ne putem intoarce. Un al muzeu era inchis (Muzeul de literatura), iar la ultimul n-am mai apucat sa ajungem, ca eram deja obositi dupa atata umblat.

muzeu1

Primul muzeu in care am intrat a fost Rubenshuis, muzeu de care m-am indragostit iremediabil. Am admirat indelung picturile si locul in care Peter Paul Rubens si-a trait intreaga viata. Setea mea a fost stapanita cu ajutorul operelor acestuia. Mi-as dori sa ma intorc si altadata, sa iau parte la linistea ce domnea in incaperi si mirosul de miere ce-l simteai pretutindeni. Lumina diafana cadea frumos pe picturi, dandu-le viata pentru cateva secunde in ochii celui care le privea. Casa lui P. Rubens m-a determinat sa fiu mai atenta la detalii si la istorie. M-a facut sa ma simt intr-o alta lume si in alte timpuri. Va recomand din suflet acest muzeu, merita orice secunda petrecuta acolo.

muzeu2Urmatorul muzeu vizitat a fost Plantin-Moretus, un muzeu renumit de tipografie. Aici am vazut cum se tiparea inainte, prin ce masinarii si ustensile migaloase. A fost o doza plina de cultura si cunoastere, pe care ma bucur ca am avut ocazia sa o primesc. M-au impresionat camerele pline cu carti, bibliotecile care se regasesc la fiecare 2-3 camere, dar si gradina care-ti taia respiratia de frumusete. Am regasit la Plantin-Moretus si cateva picturi sub semnatura lui P. Rubens, lucru care m-a incantat nespus. Am respirat si aici acel aer dulce-mieros, fiind rasplatit si auzul prin sunetele intense pe care podeaua de sub pasii nostri le scotea. Cu drag m-as reintoarce si aici, probabil prin primavara-vara, fiind curioasa sa vad si gradina inflorita.

Dupa aceste muzee vizitate, am mai strabatut o parte din oras, prin locuri si strazi necunoscute. M-am simtit intr-un alt oras, intr-o alta tara. Cartierele din Anwerpen se deosebesc atat de bine intre ele, incat uneori cu greu iti vine-a crede ca fac parte din acelasi oras. Capturile facute strazilor, vitrinelor si altor lucruri am sa vi le prezint probabil, saptamana viitoare, la un nou articol din “Miercurea fara cuvinte“.

Au trecut pe aici:↓

Raluca