Scoala de flamanda (4)

cbVa spuneam marti, pe pagina de Facebook, ca un capitol frumos tocmai s-a incheiat. Am terminat cel de-al doilea modul la flamanda, indreptandu-ma acum spre o alta scoala, unde o sa am alti colegi, alta profesoara..

Sunt trista ca s-a terminat. Fericita ca o sa dau de oameni noi. Trista ca o sa-mi fie dor de colegi, de entuziasmul de la ore, de profesoara noastra dornica sa ne invete cat mai mult..

Au fost doua luni pline de fericire, pofta de invatat si multa cunoastere. Cele mai fericite doua luni din toata viata mea de “eleva”. Ce frumos ar fi fost sa fi trait si inainte asa frumos pe bancile scolii! Sa ai un profesor deschis, iubitor si dornic sa te ajute oricand cu orice!

Luni a fost examenul. Ca si data trecuta, dar ca si oricare alt modul, testul a fost impartit in citire, ascultare, scriere si vorbire. Desi a fost mai greu si cu greu am nimerit raspunsurile la o anumita categorie, am reusit sa termin cu bine: 83,5%. M-am bucurat de modul in care a fost clasificat examenul, pentru ca asa am reusit sa vad exact unde am probleme, unde trebuie sa mai insist si sa ma concentrez mai mult.

 Desi la primul modul nu a picat nimeni din clasa noastra, la al doilea, din pacate, cativa colegi nu vor putea merge mai departe. Ce pot ei face este sa astepte urmatorul test de 1.2, care va fi peste doua luni sau sa se inscrie de la inceput. Mi-a parut atat de rau pentru unii dintre ei, mai ales ca in urmatoarea clasa o sa am si cativa colegi de la vechea scoala..

bfb

Marti am aflat rezultatele, iar dupa acestea a inceput mica “petrecere”. Vorbisem cu cateva zile inainte ca fiecare este liber sa aduca ce doreste, trezindu-ma si eu marti dimineata sa prepar niste muffins cu pere si mere.   S-a servit ceai, cafea, s-au mancat fructe, checuri delicioase, preparate italienesti si indiene. S-a pus muzica buna (fiecare facea cu randul, punand cate o melodie preferata lor), s-a dansat, ne-am pozat si imbratisat luuuung si strans, pana cand ne vom revedea din nou.

xfb

Profesoara noastra ne-a tinut si un discurs lung si frumos, facandu-ma sa o indragesc si mai mult. A fost si este un om minunat, un om care a reusit sa ne faca sa intelegem si sa privim cu alti ochi limba olandeza. Ne-a ajutat mereu cand am avut nevoie, fie ca a fost vorba despre scoala sau despre o problema personala. Cu ajutorul ei am format o mica-mare familie, un grup de oameni cu calitati si defecte, care se accepta asa cum sunt.

O sa-mi fie dor de aceste luni si o sa mi le amintesc mereu cu drag. Iar acum, am din nou emotii pentru prima zi de scoala la urmatorul modul, pe care o sa-l incep vineri. Sper sa gasesc acolo oameni la fel de buni si frumosi ca fosta clasa, sa ne imprietenim si sa invatam impreuna in continuare aceasta limba, care se incapatineaza sa fie o bariera pentru orice lucru pe care dorim sa-l facem in acest oras.

Din pacate, urmatoarele cursuri nu vor fi la fel de intensive ca cele abia terminate, caci nu exista decat pentru primele doua module, 1.1 si 1.2. Un modul va dura doua luni, dar si programul va fi mai scurt acum: in loc de 6/7 ore pe zi, vor fi doar 4 ore, de 3 ori pe saptamana.

In final, sper sa invat flamanda cel putin la fel de bine ca pana acum si sa incep sa o vorbesc cat mai des cu cei din jurul meu. Am inceput sa-mi caut si un job part-time, ca sa nu ajung sa ma plictisesc acasa, dar si pentru a invata cat mai multe lucruri noi.

Aceasta serie de articole, numita ”Scoala de flamanda”, va continua sa existe, sperand sa adaug lucruri cat mai utile si interesante pentru voi.

Au trecut pe aici:↓

Andra :) Raluca