Cursuri de integrare

Saptamana trecuta a inceput haotic. Daca in prima parte a zilei eram la scoala de flamanda, seara trebuia sa fiu la noile cursuri de integrare pe care le-am inceput. Si sa ajungi seara la 10 acasa, oricat de mare ar fi fost entuziasmul la acele cursuri, credeti-ma ca numai de lumina laptopului nu aveam nevoie.

Daaar trebuie sa gasesc o portita de timp pentru lucrurile care merita asternute, nu-i asa?

Ce inseamna aceste cursuri de integrare? Odata ce o persoana dobandeste dreptul de a locui in Belgia, i se pun la dispozitie aceste cursuri gratuite, in limba pe care respectiva persoana o doreste. Astfel, eu am putut alege sa fac cursurile in limba romana, engleza, flamanda, etc.. Dar am ales engleza, pentru a mai putea conversa si pentru a nu o amesteca cu flamanda-engleza pe care o vorbesc la scoala. 

Cursurile de integrare presupun primirea de informatii, majoritatea necesare pentru noi-veniti. Te invata unde sa mergi cand ai anumite probleme, despre asociatiile de aici, despre drepturile pe care le ai in Belgia, despre absolut orice trebuie sa stii atunci cand te stabilesti intr-o tara noua. Mie mi se par extrem de utile aceste cursuri, mai ales ca ma invata de la 0: unde sa platesc facturile, unde sa sun cand ceva nu-i in regula cu o casa inchiriata, in cazul in care proprietarul nu vrea sa rezolve problema, pana la cum sa te descurci complet in aceasta tara, fara sa intrebi in stanga si-n dreapta de fiecare data cand ai ceva de facut.

Aceste cursuri se fac in orice moment al zilei, dar si seara, daca demonstrezi ca pe timpul zilei lucrezi sau urmezi alte cursuri. De doua ori pe saptamana, cate 3 ore/sedinta, timp de 6 saptamani. Totusi, foarte importanta este prezenta la aceste cursuri, in sensul ca trebuie sa ai 80% prezenta, iar daca lipsesti, sa prezinti neaparat o hartie de la doctor/serviciu etc. In cazul in care prezenta la cursuri este sub 80%, persoana respectiva nu va primi diploma de absolvire a acestora si prin urmare, va trebui sa le repete.

La ce te ajuta aceste cursuri? Well, dupa absolvirea lor si numeroasele informatii folositoare pe care le primesti, acestea te pot ajuta mai tarziu sa dobandesti un alt statut in Belgia-un alt tip de buletin. Poti, de asemenea, sa primesti o locuinta sociala, in cazul in care nu te mai descurci cu banii. Eu vad numai avantaje in facerea acestor cursuri, chiar daca nu le-am aflat inca pe toate.

Am participat deja la 3 sedinte, si desi majoritatea mergem obositi si vorbeste mai mult profesoara decat noi, aceasta reuseste sa ne trezeasca interesul si sa ne implicam in toate metodele ei de invatare. Am aflat numeroase lucruri pana acum, extrem de utile si folositoare. In ultima sedinta s-a vorbit mult despre activitatile in care poti sa iti exersezi flamanda si am ramas uimita despre cat de mult se implica belgienii pentru a ajuta noi venitii sa se integreze in tara lor.

As vrea sa va spun cat mai multe lucruri, dar in capsorul meu este atata haos, de nu-mi mai gasesc cuvintele. Daca aveti intrebari sau alte curiozitati, nu ezitati sa-mi scrieti, iar eu am sa va raspund cu toate informatiile pe care le detin.

Au trecut pe aici:↓

MIRELA Mihaela Claudia