Mesaj: limbile straine

Mereu mi-am dorit sa vorbesc multe limbi straine. Visam sa calatoresc in lumea-ntreaga, sa stau de vorba cu oamenii, fara a avea dificultati in limba pe care acei oameni o vorbesc. Imi doream sa gust din toate bucatariile lumii si sa invat sa le prepar mai apoi acasa. Probabil ca acesta este visul multor oameni si de aceea mi se pare acum mult mai greu de realizat.

Dar sa revenim la limbile straine. De mica am iubit engleza. Adoram accentul britanic si mi-am dorit sa cunosc aceasta limba la perfectie. La perfectiune n-am ajuns, dar cu noii mei colegi de clasa din Marea Britanie, sunt convinsa ca o sa gasesc in mine acel sunet specific accentului limbii lor.

In liceu ma consideram privilegiata atunci cand ma aflam printre acei putini colegi care puteau tine o conversatie cu profesoara de engleza. Nu si cu cea de germana, desi mi-as fi dorit. Exista timp pentru toate, ma gandesc.

Si iata ca am ajuns la punctul in care-mi doream. Sa ai ocazia sa calatoresti in afara Romaniei sau chiar sa te poti muta intr-o tara straina, mi se pare un vis incredibil de mare si frumos. Sa ai ocazia sa cunosti alte culturi, traditii, sa iti faci noi prieteni, sa inveti, sa lucrezi intr-un domeniu nou.. iar tot ce trebuie sa stii este o limba straina, mai ca toate visele pot deveni realitate.

Este extrem de important sa stii sa spui cateva cuvinte in alta limba. In orice limba. Ajungand aici am realizat ca engleza nu este atat de importanta pentru belgieni. Ca unii dintre ei pot foarte bine sa nu-ti raspunda, sa nu te bage-n seama sau in cel mai bun caz, sa-ti raspunda in limba lor, olandeza. Si atunci mergi mai departe, o sa spui ca-i el antipatic. Dar nu. Te afli in tara lor, vorbesti limba lor. La fel ca si strainii care vin in Romania. Vin si invata. Am intalnit numeroase persoane care se straduiau sa-mi vorbeasca in romana, desi erau de putin timp in tara. Chit ca dupa aceea continuau in engleza, faptul ca s-au straduit sa spuna “Buna ziua”, “Multumesc”, ma facea sa-i apreciez enorm.

Asa ca mesajul meu este: invatati. Invatati o limba straina. Invatati doua. Invatati cate putin din toate. Mergeti la cursuri, uitati-va la filme fara subtitrare, ascultati muzica straina, cititi carti in alta limba decat cea materna.

Sa stii sa spui doua vorbe in franceza in Flandria, desi franceza este specifica Valoniei, este un lucru pe care belgienii il apreciaza. Iti zambesc si incearca sa te ajute. Asa ajungi sa te imprietenesti cu ei. Cand vad ca te straduiesti, admira. Si incep sa ti se deschida usile.

Asadar, invatati. Nu mai dormiti la orele de engleza. Nu faceti galagie la orele de germana. Daca cineva se ofera sa va ajute sa pronuntati cateva cuvinte in franceza, nu refuzati. Putina pasiune pentru limba chineza, care se doreste a deveni limba viitorului, va ajuta sa cunoasteti traditiile unui popor extrem de diferit de al nostru.

Invatati cat aveti ocazia, invatati cum puteti. Nu plecati peste hotare fara a cunoaste o limba straina, bazandu-va ca o sa o invatati din mers. De ce sa pierdeti din nou timpul, sa va descurajati ca nu intelegeti, cand puteti gasi cateva ore pe saptamana din programul vostru zilnic, in care sa strecurati cateva exercitii de conversatie intr-o limba straina?

Asa am realizat ca engleza este mult prea comuna si nu te scoate in evidenta cu nimic. Faptul ca stiu cateva fraze in chineza, spaniola sau germana, i-au facut pe ceilalti sa ma priveasca cu alti ochi. Iar acelasi lucru vi-l doresc si voua.

Invatati. Veti vedea ca merita efortul. Daca nu acum, peste ceva timp o sa va multumiti voua ca v-ati dedicat acel putin timp pentru o limba straina.

Invatati.

Au trecut pe aici:↓

Ovidyu Vica Alexandra Bohan Andra :)