Scoala de flamanda

Daca mai tineti minte bine, va povesteam aici ca ma pregatesc de cursuri, multe cursuri… Sa va spun despre ce este vorba si cum a inceput totul. Imi doream sa vin in Belgia pentru a merge la facultate din 2013, crezand ca exista si din domeniul meu universitati care predau cursurile in engleza. Din pacate, in engleza nu se preda decat in Bruxelles si Leuven, in Bruxelles fiind o facultate pe care nu mi-o permit (10500 euro/an), iar in Leuven se preda in engleza doar la facultatea de teologie, filozofie si cea de business, ceea ce nu este de interesul meu.

Mergand la diverse intalniri cu asociatia care ma ajuta sa ma integrez, am intalnit si un specialist pregatit cu toate informatiile necesare despre studiile in Belgia. De aici am ramas la concluzia ca singura mea solutie pentru a studia aici este de a invata limba lor, si anume flamanda. Mai intai m-am panicat, apoi speriat, iar in cele din urma.. m-am resemnat. Oricum eu vroiam sa studiez flamanda, din moment ce imi doresc sa locuiesc in tara lor, dar nu eram pregatita sa o iau de la zero pentru a invata in flamanda la facultate. Nu, eu am sperat pana in ultima clipa ca o sa invat in limba lui Shakespeare 😀

Si uite-asa m-am trezit in prima zi de scoala, intr-o clasa cu colegi din toate colturile lumii, niciunul din ei nestiind mai mult decat stiu si eu in flamanda: Goedemiddag (Buna ziua).  Si-am zambit. Stiam ca are sa-mi placa cu asa colegi. Mereu mi-am dorit sa fiu inconjurata de oameni din alte tari, sa invat cate ceva de la fiecare. Si-a fost bine. Ne-am cunoscut, am invatat cum sa ne prezentam, sa spunem de unde  venim, ce limbi vorbim, cu ce ajungem la scoala etc.. Invatand toate acestea cu ajutorul entuziasmului profesoarei noastre, o persoana extrem de rabdatoare, expresiva si amuzanta. Mai mare ti-e dragul sa inveti, sa prinzi tot ce poti de la ea.

Azi a fost a doua zi. Si-a fost si mai bine. Invatam cu ajutorul pozelor, dialogurilor scurte sau videoclipurilor pe care ni le pune. Dupa fiecare lucru nou invatat, profesoara ne pune sa  ne imprastiem prin clasa si sa povestim cu fiecare coleg, pentru a exersa si a ne corecta impreuna. E super! Recunosc ca inainte sa incep scoala imi era teama sa nu fiu timida, ca o sa stau doar in banca.. Dar nu, toti colegii sunt entuziasti sa invete aceasta limba. Si nu, nu o invata fiecare de nevoie, cum fac eu, nu. Unii dintre ei pur si simplu calatoresc in toata lumea si prin fiecare tara prin care trec se opresc pentru cateva luni sau un an, raman sa invete limba, apoi pleaca mai departe. Am colegi care stiu 7-8 limbi..   Acum intelegeti la ce ma refer cand spun ca poti invata cate ceva de la fiecare?

Sunt atat de fericita ( here we go again   ) ) ca inteleg, in sfarsit, ceva! Ca nu mi se mai pare atat de greu ca la inceput, cand vedeam ziarele de aici si nu intelegeam niciun cuvant.. E tare bine cand iti explica cineva cu rabdare despre pronuntie si iti repeta pana iti intra-n cap. Mai ca.. nu-i chiar atat de urata olandeza asta

Inca n-am ajuns la partea cu gramatica, dar pana acum mi s-a confirmat ceea ce stiam, si anume ca flamanda este o combinatie dintre franceza, engleza si germana. Si asa e. Sunt multe cuvinte din germana, pronuntii englezesti, accente frantuzesti.

Ah, dar sa va povestesc putin si despre noii mei colegi   Suntem 19 in total, venind din tari precum Romania (ieee, suntem doua:-D ), Italia, Afganistan, Anglia, Maroc, Iran, Sri Lanka ( daaaaaa, de unde vine ceaiul meu! ), Spania, Senegal, Rwanda, Serbia, Peru si Noua Zeelanda. Ei, asta da Pamant! Cu totii stiu engleza+alte limbi cum v-am spus mai sus, astfel ca ne intelegem perfect

Ce sa va mai spun.. Well, eu urmez cursuri intensive de flamanda, terminand un modul intr-o luna. Ca sa ajung la facultate am nevoie de aproximativ 10, dar am inteles ca aici nu se pune o limita in aceasta privinta, ci vor sa vada cu ochiul liber cum vorbesti, cum te descurci intr-o conversatie, apoi te accepta, daca ei considera de cuviinta. 5-6 ore pe zi, 4 zile pe saptamana, acesta-mi este programul.

As putea scrie pagini intregi despre toate informatiile acumulate in ultimele doua zile, dar prefer sa ma opresc aici, dar daca aveti vreo curiozitate sau intrebare, cu mare drag va raspund cu informatiile pe care le detin.

 Weekend placut!

Au trecut pe aici:↓

Ovidyu Andra :) Raluca Ioana Raluca